Verimli Ders Çalışmanın 10 Kuralı
Verimli Ders Çalışmanın 10 Kuralı
Geleceğin yapı taşlarını oluşturan öğrencilik yıllarının daha başarılı geçmesi için planlı olmayı yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor. Çünkü etkili ve verimli ders çalışma, bir öğrenciyi hedeflerine ulaştıracak en önemli faktörlerden biri. Öncelikle verimli çalışma yöntemlerinin neler olduğunu öğrenmek ve bunu gündelik hayat adapte etmek gerekiyor. Çalışma ortamından uyku düzenine, ders planlamasından beslenmeye kadar pek çok unsur çalışmalarımızı olumlu ya da olumsuz etkileyebiliyor. Verimli ders çalışmak öğrenilebilen ve geliştirilebilen bir beceridir. Bu beceriyi kazanmak için gerekli bazı ipuçlarını sizin için derledik:
Güne Sağlıklı Başlangıç
Güne hafif egzersiz ve sağlıklı bir kahvaltı ile başlamak, derslerinize daha iyi konsantre olmanızı sağlayacaktır. Ayrıca derse başlarken evde rahat edebileceğiniz kıyafeti tercih edin.
Uyku Düzeni
Gece geç saatlerde yatmak verimli çalışmayı olumsuz etkiler. Bu durum biyolojik ritminizi, gelişiminize uygun olmayacak biçimde değiştirir. Gününüzün verimli geçmesinde uykunuzu almış olmanın etkisi oldukça büyük. 7-8 saat süren uyku rutininizi gerçekleştirmek için, erken yatıp erken kalkmalısınız.
Beslenme Düzeni
Vitamin ve mineral açısından zengin, besin değeri yüksek gıdalar almanız bağışıklık seviyenizi yükselteceği gibi ruh halinizi de pozitif yönde etkileyecektir. Şekerden mümkün olduğunca uzak durmaya ve yeterince su içmeye özen gösterin.
Telefon Kullanımı
Ders çalışırken telefonunuzu tıpkı okul döneminde olduğu gibi kendinizden uzak bir yere koyabilirsiniz. Telefonunuzu uçak moduna almak veya bildirimlerini kapatmak derslere daha iyi konsantre olmanızı sağlar.
Çalışma Ortamı
Çalışmalarınızı belli bir yerde gerçekleştirmek, otomatik olarak çalışma isteğinizi tetikleyecek bir işarettir. Öncelikle kendinize derslerinizi dinlemek ve çalışmalarınızı yapmak için özel bir yer belirleyin. Çalışma masanızın düzenli olmasına dikkat edin ve dikkatinizi dağıtacak her türlü gereksiz eşyayı çıkartın. Çalıştığınız alanın yeterince ışık aldığından ve havalandırılmış olduğundan emin olun. Yatağımız, ders çalışmak ve online dersleri izlemek için uygun bir yer değildir. Yatak bize uykuyu çağrıştıran bir yer olduğu için dikkatimizin daha aktif olabileceği başka bir çalışma alanı belirlemek daha uygun olacaktır.
Plan Yapın
Hangi derse, nereden başlayacağınızı, hangi konuyu, ne kadar sürede bitirebileceğinizi ön görebilmek, çalışma isteğinizi artıracaktır. Bu sebeple günlük ve haftalık olarak çalışma planları hazırlamak oldukça önemlidir. Bu planları oluştururken dikkat etmeniz gereken en önemli kural ise planların kendi açınızdan uygulanabilir olmasıdır. Gerektiğinde bu konuda rehber öğretmenlerinizden destek alabilirsiniz. Ödev ve çalışmalarınızı organize etmek için kendinize göre bir çalışma takvimi veya ajanda kullanımı faydalı olacaktır.
Ders Rutini Oluşturun
Günün kendi açınızdan verimli olduğunu düşündüğünüz saatlerinde çalışmalarınızı gerçekleştirmelisiniz. Bunu rutin saatler haline getirmelisiniz. Burada dikkat etmeniz gereken kural uzun süreli çalışmamak ve uzun süreli molalar vermemektir. Çünkü ara vermeden uzun süreli çalışmalar, zihnin yorulmasını ve dikkatin dağılmasına sebep olurken uzun süreli molalar da çalışmaya tekrar dönmeyi güçleştirecektir.
Doğru Çalışma Yönteminizi Belirleyin
Her insanın çalışma yöntemi farklıdır. Kimisi görselleri çok sever, kimi uzun uzun notlar almayı veya özet çıkarmayı sever, kimi ise kodlama yapar ya da başkasına anlatarak öğrenir. Kendinizi tanıyın, en iyi öğrenme yönteminizi, stilinizi belirleyin. Çalışmalarınızda hızlı soru çözme veya okuma tekniklerinden, grafik ve tablo kullanmak gibi görsel materyallerden faydalanmaya gayret edin. Ayrıca zorlandığınız konular için öğretmenlerinizden olduğu gibi arkadaşlarınızdan da yardım isteyebileceğinizi unutmayın. Görüntülü çalışma grupları oluşturarak arkadaşlarınızla süreci verimli değerlendirebilir, motivasyonunuzu arttırabilirsiniz.
Düzenli Ders Takibi
Dersleri düzenli takip etmek çalışma disiplini sağlamak açısından yol gösterici olur. Derslere mümkün olduğunca aktif katılım sağlamalı, anlamadığınız noktaları öğretmenlerinize sormalısınız. Dikkatinizi dağıtan etmenleri etrafınızdan uzaklaştırın ve konsantre olun. Ayrıca ders sırasında küçük notlar tutarak ve yine mümkünse ders tekrarını izleyerek dersin kalıcılığını arttırabilirsiniz.
Motivasyon
Çalışmaya başlamadan önce mutlaka hedeflediğiniz bölümleri araştırıp karar verin. Seçtiğiniz meslek veya üniversiteye ait olan kartpostallar, fotoğraflar ya da çeşitli materyalleri odanıza asarak hedefinizi daima göz önünde tutmak da ders çalışma isteğinizi arttır. Her günün sonunda kendinizden gün sonu raporu alın. Bugün bitirdiğim konu, bugün çözdüğüm soru, bugün çalıştığım süre şeklinde ajandanıza notlar tutun. Bu, hem somut olarak gün içinde sizin neler yaptığınızı gösterir hem de bir sonraki günde gerçekleştireceğiniz çalışmalar için hedef oluşturmanızı sağlar.
Çok güzel şeyler paylaşıyoruz!
Sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın, sınav sürecinde her türlü gelişmeyi birlikte takip edelim.