Lise Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lise Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yaşamın İlk Önemli Yol Ayrımı Lise Seçimi
Okul seçimi yapılırken öğrencilerin sorması gereken ilk soru “Hangi tür liseye gitmeliyim?” olmalıdır. Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun, gelecekten beklentilerini karşılayacak, farklı kariyer ve eğitim olanakları sunan liselerden birini seçmesi gerekmektedir.
Eğitim Felsefesi
İyi bir lise eğitimi, iyi temeller üzerine kurulmuş olmalıdır. Lise eğitiminde ilk bakılması gereken başlıklardan biri okulun eğitim felsefesidir.
- Okul, nasıl bir insan yetiştirmek istiyor?
- Öğrencilerinde ne tür özellikler biriktirmek istiyor?
- Bu özellikler ile gencin ve ailenin beklentileri örtüşüyor mu?
Akademik Kadro
Kurumda çalışan akademik personelin tecrübesi, alan bilgisi, uzmanlık durumunun ne olduğu ve öğrenci ilişkilerinde tutum ve davranışlarını nasıl belirlediği gibi konularda bilgi sahibi olunmalıdır.
Fiziksel Şartlar ve Okul Olanakları
Okulun fiziki yapısı o kurumda verilen eğitimin kalitesini artırmaktadır. Lise dönemindeki gençlerin her şeyden önce sağlıklı ve güvenli bir okul ortamına ihtiyaçları vardır. Öğrencilerin derslerde öğretmenlerle daha kaliteli iletişim kurabilmeleri adına sınıfların kalabalık olmaması, okulun konumu, ulaşılabilirliği lise seçiminde dikkate alınmalı ve şu sorulara yanıt aranmalıdır.
- Öğrenciler günün yaklaşık 8 saatini okulda geçirmektedir. Öğrencilerin uzun saatler boyunca rahat edebilecekleri, güvenle vakit geçirebilecekleri fiziksel olanaklar mevcut mu?
- Okulun temizlik, yemekhane ve güvenlik gibi destek birimleri mevcut mu?
Sosyal Etkinlikler
Okullarda en az akademik başarı kadar önemli bir diğer konu da öğrencinin kendini tanımasına, zayıf yönlerini güçlendirmesine, güçlü yanlarını kontrol edebilmesine, sorumluluk almasına, ekip çalışmasına uyum sağlamasına olanak veren, özgüvenini yükseltecek, arkadaş ilişkilerini kuvvetlendirecek etkinliklerin olup olmadığını sorgulamaktır.
Öğrenci Başarısının Takibi
İyi bir lisede görev alan eğitimciler, her öğrencinin başarılı olacağına inanmalıdır. Lisenin ilk yıllarından itibaren her öğrencinin akademik gelişimi bireysel olarak takip edilmelidir. Sürekli gelişim anlayışı benimsenerek öğrencilere bireysel hedefler verilmeli ve hedeflerine yönelik başarı grafiği takip edilmelidir.
- Öğrenci başarısı nasıl takip ediliyor?
- Bireysel takip sistemi var mı?
- Öğrenci başarısının artırılması gereken derslerde ne tür çözümler üretiliyor?
Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik/Kariyer Danışmanlığı
Lise dönemi, öğrencilerin kendi kimliklerini keşfe çıktıkları bir yolculuktur. Aynı zamanda üniversite ve bölüm seçimleri yaparak kendi kariyer hedeflerini oluşturmaya başlarlar.
- Kariyer hedefleri belirlemek için okul ne tür çalışmalar yapıyor?
- Kariyer günleri var mı?
- İlgi ve kariyer testleri uygulanıyor mu?
- Mesleki gözlem programı var mı?
- Kararsız öğrencilerle ayrıca çalışılıyor mu?
- Kariyer hedeflerine ulaştırmak için ne tür destekler veriliyor?
Yabancı Dil
Modern çağ ve gelecek, öğrencilerin bir veya daha fazla yabancı dil öğrenmesini gerektiriyor. Bu nedenle okulların yabancı dil eğitimleri de çok iyi olmalıdır.
Üniversite Başarısı
Üniversite başarısı bir lisenin başarısını gösterir. İyi bir lise aslında iyi bir üniversite demektir.
- Okulun öğrencilerini bu süreçte nasıl hazırladığı, etütler, deneme sınavları, bunların ölçme değerlendirmesi ve veliye geri bildirimi,
- Her seviyede öğrencileri öğrenmeye hazır tutmak için okulun rehberlik bölümü işbirliğiyle izlediği yol,
- Öğrencinin üniversite hazırlık sürecinde yarıştan kopması,
- Duygusal dengesizlikler gibi beklenmedik sorunlar noktasındaki çözüm yöntemleri önemlidir.
Çok güzel şeyler paylaşıyoruz!
Sosyal medya hesaplarımızı takipte kalın, sınav sürecinde her türlü gelişmeyi birlikte takip edelim.