Sık Arananlar

Dikkat Başarmanın Anahtarıdır

17 Mayıs 2022 Sınava Hazırlık

Dikkat Başarmanın Anahtarıdır

Sınavlarda başarıya ulaşmada büyük önem taşıyan dikkat, beynimizin belirli bir süre sadece bir düşünceye odaklanması, dışarıdan gelen uyaranları durdurarak tek bir uyarana yoğunlaşma yeteneğidir. Bu durum sınavda sürdürülmesi gereken bir zihinsel işlev olduğu gibi bir günlük hayatta karşımıza çıkan birçok durum için de geçerli olabilir. Sınav kaygısı olan kişilerin dikkat becerilerini tam performans ile kullanabilmeleri için düşüncelerini iyi yönetmeyi öğrenmeleri gerekmektedir. Peki dikkatimizi geliştirmek için neler yapabiliriz?

  • Başarma motivasyonu ilk koşuldur. Ancak dozajında motive olmalısınız. Sakin kalarak kişisel olarak bütünlüğünüzü sağlamalısınız.
  • Tüm enerjiniz, sizi etkileyen başka unsurları dışarıda tutacak şekilde hedefte olmalıdır. Hedefiniz ise soruları özenle okumak, kavramak ve sırası ile yanıtlamaya çalışmaktır.
  • Çevresel etkilerin kontrol dışında kalmasını sağlayacak şekilde düşüncelerinizi düzenleyin. Dış sesler sizde ek olarak öfkeye neden olmamalı. İç sesiniz sakin ve sadece sorulara odaklanacak şekilde size seslenmeli.
  • Çalışma düzeniniz içinde dikkatinizin dağıldığını hissettiğiniz anlarda nefes almaya odaklanarak bedeninizi rahatlatın. Derin nefes alarak daha uzun sürelerde verin, beyninize daha fazla oksijen gönderin. Aynı şey sınavda olduğunda bu alışkanlığın işe yaradığını göreceksiniz.
  • Bedensel sağlığınız dikkat konusunda çok önemlidir. Uyku ve beslenme düzeniniz dikkatin alt yapısını oluşturur. O nedenle kahvaltı, beslenme ve uyku konusunda da uzmanların önerilerine kulak verin.
  • Sınav önceleri tıpkı sporcuların yaptığı gibi dikkat ritüeliniz olsun. Bir slogan edinin, belli bir hareket, derin nefes egzersizi ve enerjinizi artıracak zihinsel iç konuşmalar yapın.
  • Okuma hatalarını azaltmak için altı çizili ve olumsuz yargı belirten ifadelere ayrıca dikkatinizi verin.
  • Sınavda dikkatiniz bölümler arasında geçiş yaparken yeniden organize olur. Her dersin gerektirdiği zihinsel işlem farklıdır. O nedenle sınavda monotonluğu bölüm değişiklikleri yaparak aşabilirsiniz.